Roos Fikenscher
[terug naar de beginpagina]

Congres 'Samenleven in beweging' op 23 april 2016: het belang van geboortegrond

Na het succesvolle congres van 2014 heeft de Verheldering het volgende congres georganiseerd in samenwerking met Alfa/Omnia over een belangrijk en zeer precair onderwerp.

Met dit congres willen we stilstaan bij de bewegingen in de ontwikkeling rond het systemisch werken voor mensen bij wie 'verplaatsing' en 'migratie' een belangrijke rol heeft gespeeld in hun leven of in het leven van hun (voorgaande) familieleden. Door de groeiende vraag naar ondersteuning en verandering van mensen die zich ontheemd voelen, voor mensen die zichzelf als levend in een spagaat ervaren, met het lichaam hier en het hart elders, zien we het als onze opdracht om deze mooie methode, het systemisch werken en waarnemen, dit prachtige vak, in te zetten op een juiste manier.

Wij hebben ons afgevraagd of het verlaten van geboortegrond consequenties heeft. Kunnen we ons overal vestigen? Lukt het zonder oordeel te kijken naar situaties die te maken hebben met verplaatsing?

We kregen te maken met de vraag wat de mogelijkheden zijn voor een mens na een verplaatsing naar een ander deel van de wereld na adoptie, om betere kansen te vinden, of als vluchteling. Wat maakt dat het verplaatsen gevolgen heeft op allerlei gebied?

Dit congres beweegt zich rond een belangrijk gebied in de samenleving: de cultuur van jou en jouw voorouders. De geschiedenis zorgde mede voor de culturen. De verplaatsing zorgt voor de uitdaging een andere vorm van samenleven aan te gaan of te ervaren.

Het is een congres voor mensen die hier in ge´nteresseerd zijn en dan vooral mogelijkheden zien of willen leren kennen in het systemisch werken en waarnemen of de familieopstellingen. Je kunt kennis maken met de transculturaliteit.

Een nieuwe manier van werken met en voor mensen die een verplaatsing hebben meegemaakt van cultuur naar cultuur. Vaak van stress naar trauma.

23 april 2016. Conferentiecentrum Woudschoten, Zeist. Informatie en aanmelding: www.congressystemischwerk.nl

Roos Fikenscher, Hilbrand Westra & Hans van den Berg